lauantai 6. helmikuuta 2010

Eläinten hyvinvoinnista

Aloittelen juuri Vihreiden eläinpoliittisessa työryhmässä. Tuotantoeläinten tilanne olikin tapetilla ennen joulua, kun Oikeutta eläimille julkaisi uusia salaa sikaloissa kuvattuja videoita. Ilokseni totesin, että media otti aktivistien viestin tosissaan ja suhtautui siihen paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Näyttää siltä, että aktivistit ovat oppineet seurustelemaan median kanssa ja osaavat käytää julkisuutta oikealla tavalla hyväkseen tuomalla lööppeihin järkevää sisältöä salarakkaiden ja lautakasojen sijaan.


Itse olen nähnyt tuon karun todellisuuden jo yli kaksikymmentä vuotta ja kieltäytynyt syömästä tehohtuotettua lihaa, erityisesti sikaa tai broileria ollenkaan. On myös ahdistavaa lukea kaupassa kananmunapaketin kyljestä "onnellisen kanan munia", kun tietää, missä olosuhteissa ne lattiakanatkin elävät. Siksi olen tehnyt kaikilla ruumiin ja sieluni voimilla työtä luomuviljelyn ja eettisen eläintuotannon eteen; jotta ihmisillä olisi mahdollisuus vaikuttaa ja valita toisin.

Ihmisillä ja kotieläimillä on pitkä yhteinen historia. Itse näen maatilan ekosysteeminä, jossa kaikilla on oma paikkansa ja tärkeä merkityksensä. Oikealla luomumaatilalla tämä ymmärretään ja vaalitaan tilan biologisia prosesseja ja kunnioitetaan sen toimijoita. Tilalla eläimet ovat "omassa elementissään" eli voivat toteuttaa lajinsa mukaista elämää. Maatila on näiden eläinten luonnollinen elinympäristö, niillä ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä ilman ihmisen huolehtimista. Toisaalta ruoantuotanto olisi paljon vaikeampaa ilman näitä eläimiä ja tällä en tarkoita lihaa vaan maata ravitsevaa lantaa. Ihminen, eläimet, kasvit ja maa voivat muodostaa yhdessä maatilalla dynaamisen kokonaisuuden, joka tarjoaa kaikille hyvinvoinnin.
Niin, siihen on pitkä matka, että kaikki olisi luomua. Sikavideot ovat vauhdittaneet ja antaneet pontta niille toimenpiteille, jotka olisi ehdottomasti saatava hoidetuksi kuntoon. Ensimmäinen on eläinsuojelulain tulkinta ja sen noudattamisen valvonta. Nyt ministeri Anttila on laitettu selkä seinää vasten näissä asioissa. Eläinlääkärit ja eläinsuojeluvalvojat ovat pitkään kaivanneet lisää resursseja valvontaan ja tiukempaa otetta lain noudattamiseen. 

Lain kautta vaikuttaminen on vaikeaa ja hidasta puuhaa. Nyt ollaan eläinsuojelulakiakin uudistamassa, mutta pelkäänpä, että siihen ei saada niin radikaaleja muutoksia, kuin eläinten todellinen hyvinvointi vaatisi. Lakien avulla voidaan poistaa vain räikeät epäkohdat. 

Sen sijaan nopeaakin muutosta voi saada aikaan mielipidevaikuttamisella. Eläinaktivistien päämääränä on lopettaa eläinten pitäminen kokonaan ja lihan syönti. Mediajulkisuuden kautta he ovat saaneet tavallisetkin ihmiset havahtumaan siihen, millaiseen eläinten kaltoin kohteluun he osallistuvat vaatiessaan halpaa ruokaa. Itsellänikin on tuttuja, jota pitivät minua vähän vaikeana ihmisenä, kun tein periaatteillani syömisestä hankalaa, mutta videot nähtyään ymmärtävät. Luomukinkkujen kysynnän kasvu joulun alla kertoo ihmisten halusta tehdä oikein. Siihen on annettava heille mahdollisuus.

5 kommenttia:

  1. Sinä kun tiedät noista asioista aika paljon, niin kerrohan mitä ovat virikekanalat. Minua hätkähdytti kun luin vihreän kananmunapaketin kyljestä, että ne tulevat virikekanalasta, jossa kanat elävät virikkeellisissä häkeissä?!Äkkiseltään kuulosti kovin hyvältä, mutta jäi vaan mietityttämään, että mitä muita virikkeitä ne kanat tarvitsevat kuin maata ja olkia kuopiakseen ja riittävästi tilaa hoidella kanamaisia hommiaan kuten kananaivonsa siihen kehottavat.

    VastaaPoista
  2. Itsellenikin oli uusi juttu tämä virikehäkki. Kuulin siitä viikolla, kun olin Eduskunnassa Eläinten hyvinvointi-keskustelutilaisuudessa. Parin vuoden päästä tulee voimaan uusi EU-direktiivi kanaloihin ja nämä vanhat häkit kielletään. Tilalle sallitaan uusi virikehäkki, siinä kanoja on 8 kuutiometrin kokoisessa häkissä. Ideana on, että kanat voivat todellakin kuopia pehkuja, istua orrella ja jopa mahtuvat levittämään siipensä! Juttelin uutta eläinsuojelulakia valmistelevan virkamiehen kanssa ja hänkin oli sitä mieltä, että tämä virikehäkki on ihan huono idea ja tullaan kieltämään ajan kanssa. Tuntuu, että joidenkin on vaan pakko saada pitää eläimiä häkissä.
    Mutta sen puoleen, ei myöskään ns. vapaan kanan munat välttämättä ole sen parempia. Vapaat kanat asuvat yleensä lattiakanaloissa. Nyt ongelma on se, että kanoja on silloin suuressa hallissa tuhansittain vapaana juoksemassa lattialla. Kana on kuitenkin laumaeläin, jonka sopiva parvikoko on muutamia kymmeniä yksilöitä. Tällaisessa suuressa ja ahtaassa kanalassa kanat elävät koko elämänsä kuin, jos meidät laitettaisiin vaikkapa rockfestareille asumaan. Ne stessaantuvat ja alkavat käyttäytyä agressiivisesti toisiaan kohtaan. Kanoilla on myös nokkimisjärjestys ja tuollaisissa ahtaissa oloissa jotkut alistetut yksilöt eivät pääse millään pakoon ja piiloon kiusaajiaan.
    Luomukanaloissa tämä otetaan huomioon ja parvikoot ovat pienempiä, Niissä on myöskin enemmän tilaa per kana. Eli jos haluaa vaikuttaa valinnoillaan kanojen hyvinvointiin, niin luomu on paras vaihtoehto.

    VastaaPoista
  3. Tiedätkö onko olemassa jotain aloittelevan luomuruokailijan opassivuja, mistä saisi vinkkejä ja käytännön neuvoja ihan vaikka saatavuuden suhteen?

    VastaaPoista
  4. Sori, tilanne on vähän sekava luomukentässä juuri nyt. Finfood Luomu hoiti luomualan menekinedistämistä ja tiedotusta, mutta lopetti toimintansa rahoitusongelmien takia (rahaa on mutta sen saantiehdot ovat tiukat).
    Nyt MMM on astettanut selivtysmiehen kartoittamaan kokonaisvaltaisesti luomun tilanteen ja tekemään ehdotuksen alan uudelleen organisoinnista. Tähän toivotaan myös kommentteja ja keskustelua www.otakantaa.fi -foorumilla.
    Jotain apua voi olla Suomalaisen ruokakulttuurin eistämisohjelman sivuista www.sre.fi ja Nora Singlerin blogista http://kemikaalicocktail.blogspot.com/ tai http://olotila.yle.fi/sisallot/blogit/noora-sydan-eko-reilu-ja-luomu.
    Suunnitteilla on kesään mennessä muutakin, palataan adsiaan!

    VastaaPoista
  5. Nyt löytyi yksi juuri aloittanut luomukuluttajan blogi:
    http://pienivihreapisara.blogspot.com/

    VastaaPoista